Cum pastram bijuteriile?

Scris de: monica Publicat in: De prin lume adunate Data crearii: 2014-07-08 Accesari: 1525 Comentariu: 0

 

Orice bijuterie, indiferent de aliajul din care este construita, isi poate pierde strălucirea in timp, fie metal comun, argint sau aur. Gablonturile se pot innengri mai repede, dar daca le păstram asa cum am descris mai jos le putem purta mai mult timp.  

     Primul lucru pe care trebuie sa il stiti este ca bijuteriile se mătuiesc la un moment dat. Chiar si aurul, dupa cativa ani, se poate păta. Mătuirea este cauzata de cuprul (care se gaseste si in aliajul de argint) ce interactioneaza cu umiditatea. Totodata, parfumul, lotiunile pentru păr si alte produse pe care le folosim pot accelera mătuirea unei bijuterii. Aveti grijă ca produsele folosite sa fie uscate deja pe pielea dvs inainte de a va pune bijuteriile. Dupa ce purtati bijuteria, curatati-o cu o bucată de material (de preferinta bumbac) inainte de a o pune la locul ei. 

       Daca bijuteriile sunt expuse la aer mai multa vreme, mătuirea devine inevitabila. Remediul: pastrati bijuurile intr-un loc intunecat, uscat si nu le expuneti la aer. Ideale sunt pungutele cu zip-lock , dar asigurati-va ca bijuteria este uscată si punga inchisaă ermetic, altfel veti crea umiditate si bijuteria se va mătui mai repede. Recomandăm impachetarea piesei intr-o bucatica de material, apoi introducerea in in punguta. Scoateti tot aerul afara inainte de a o inchide.
       Daca aveti o cutie de bijuterii, puneti o bucata de creta in interior – aceasta va extrage umiditatea. Inlocuiti creta in fiecare lună.

Cum curatam o bijuterie mătuita?

         Exista in comert sprayuri profesionale, speciale pentru curatarea bijuteriilor. Dar bijuteriile de argint se pot curata simplu, cu pasta de dinti sau cu bicarbonat.   ATENTIE!   Nu curatati acasă bijuteriile care au pietre sau care au suprafete straluctoare: piatra se poate matui si suprafata se poate zgaria! Folositi metodele de acasă doar daca bijuteria are suprafata mată si nu are pietre in compozitie! In cazul in care ati facut ceva gresit, apelati la un bijutier pentru a repara greseala. 

           O alta posibilitate de curatare este curatarea ultrasonică, dar trebuie să vă deplasati la un bijutier si să vă asigurati ca piesa dumneavoastra suportă această operatie. Există  si unele pietre semipretioase care pot fi curătate in acest mod: coralul, turcoazul, tanzanitele si altele.

 

Lasa un comentariu

CAPTCHA